Fibrous Space Pavilion

 

Fibrous Space explores the relationship between artificial and natural fibres as a stimulated environment. The design is interested in how the artificial can become nature and vice versa through the embodiment of the two systems. The pavilion is constructed from split bamboo and weaved into a gridshell canopy which sits on an artificial raised ground. The pavilion invites the public to rest, play and contemplate on the nature of artificiality; a symptom of our environment which is increasingly stimulated through technology.

 

The pavilion is designed as an “inside out” structure. Bamboo stems are violently split into strips and carefully re-constructed so the fibrous interior of the stem faces the exterior of the pavilion. It invites users to observe the natural fibrous system of the bamboo. Within the bamboo strip, fibre optic (1464m in total) is laid within the inner wall. When lit at night, the two fibrous systems merge into a single reading as if the bamboo fibre is itself illuminated.

The precision of the structure is achieved through information from the computational model in which every connection node is given a precise location. This allows for an accurate positioning of the fixing holes for the primary structure as well as slot position for locating the fibre optic. A plywood waffle structure with compacted sand and covered with synthetic turf will form the base.